بیان مختصری در جواب خیام. *"
مقدمه
28 اردیبهشت ماه روز بزرگداشت دانشمند بزرگ ایرانی حکیم عمر خیام است
بدون شک شخصیت علمی این دانشمند بزرگ و آثار علمی او بسیار والاتر از مقام ادبی و شان شاعری اوست اما در ایران و جهان بیشتر خیام را بواسطه ی رباعیات اش می شناسند و این موضوع اجحافی در حق مقام علمی او محسوب می شود زیرا کشفیات و نظریات او در مباحث ریاضی و نجوم و علوم دیگر بسیار ارزشمند تر از معدود رباعیاتی است که به او نسبت داده می شود.
برای نمونه تقویم جلالی که یکی از گاهشمارهای دقیق محسوب می شود توسط حکیم عمر خیام نیشابوری تکمیل شده است، این تقویم دقیق تر از تقویم (خورشیدی) میلادی است، زیرا عدم دقت آن هر 3770 سال، یک روز است در حالیکه تقویم میلادی هر 3330 سال یک روز خطا دارد.
و یا در ریاضی آنچه بیشتر بعنوان مثلت پاسکال شناخته می شود از جمله کشفیات حکیم عمر خیام در علم ریاضی بوده که قرنها بعد دانشمند فرانسوی (پاسکال ) آن را به نام خود ثبت کرده است
حال اینکه چه نیاتی در کار بوده است که شخصیت علمی خیام خصوصا از طرف غربیان کمتر مد نظر قرار گرفته و بیشتر رباعیات منسوب به خیام خصوصا آنهایی که راوی پوچ گرایی و انکار معاد و جهان آخرت است مورد تایید و تمجید قرار گرفته جای سوال است
گرچه برخی از رباعیاتی که به خیام نسبت داده می شوند دور از شان و جایگاه علمی اوست و چنین سخنانی از دانشمندی چون خیام بعید است.
برای مثال در یکی از رباعیاتی که به خیام نسبت داده شده است عالم پس از مرگ چنین توصیف شده است:
با توجه به اینکه شاعر در رباعی فوق ظاهرا خواسته است بگوید که انسان پس از مردن تمام می شود و جسم خاکی آدمی را اصل وجود بشر در نظر گرفته است بنده در جواب ایشان عرض می کنم:
واقعیت این است که اصلا وجود انسان این جسم خاکی او نیست چنانچه سلولهای بدن انسان مرتبا تغییر کرده و تعویض می شوند بطوری که فرضا بدن بنده و جنابعالی در امروز همان بدن یکسال پیش مان نیست.....
بدن اتسان هر 7 سال (یا طبق برخی اظهار نظرها هر 10 سال) بطور کلی عوض می شوند یعنی در هر سیکل ما انسان ها از نظر ظاهر اساساً به انسان جدیدی تبدیل می شویم. چراکه در طی این دوره، تک تک سلول های بدن ما با یک سلول جدید جایگزین می شود.
سلول های هر فرد دارای طول عمر مشخص هستند و وقتی می میرند با سلول های جدید جایگزین می شوند. طبق گفته بخش مراجع علمی کتابخانه عمومی نیویورک (Stonesong) حدود 50 الی 75 تریلیون سلول در بدن وجود دارد. هر نوع سلول دارای طول عمر مشخص و متفاوتی است و بعد از مرگ انسان ممکن است چندین ساعت یا چندین روز طول بکشد تا تمام سلول های بدن او بمیرند.
به عبارت دیگر انسانی که فرضا هفتاد سال عمر می کند در طول زندگی حدود ده بار تمام اعضا و جوارحش عوض شده است
همچنین در رباعی دیگری جهان خاکی را به پرده ی سینما تشبیه کرده ام که در هر دوره ی زمانی عده ای بر روی آن ظاهر شده و به نقش آفرینی مشغول می شوند
دیدگاه و پیام شما